Expo Van Gogh – The Immersive Experience

Onder een stralende zon zakten we af naar Antwerpen. Voor het eerst in bijzonder lang stond er nog eens wat op de planning, en bij het binnenkomen van de Waagnatie krijg je zowaar het gevoel alsof er iets spannends en opwindends gaat gebeuren. De zwarte doeken en dranghekken lijken meteen een concertgevoel op te roepen en nog eens iets kunnen/mogen doen voelt toch net zo spannend als het deed tijdens pakweg een eerste concert.

De organisatie achter de expo heeft alles Corona-proof georganiseerd, je reserveert online jouw tijdslot en de expo is in drie grote ruimtes onderverdeeld waar de capaciteit steeds wordt gemonitord. De eerste ruimte die je binnenkomt verteld het levensverhaal van Van Gogh en laat je kennismaken met zijn belangrijkste werken (in 3D.) Originele werken hangen er echter niet en ook geen replica’s. Buiten de 3D-werken is alles gedrukt op spandoeken waardoor toch een stuk verloren gaat.

Op een klein kwartiertje ben je dit dus wel rond, men gaat op geen enkele periode heel diep in en je bent vooral op de hoogte van de grote levenslijnen van de kunstenaar. Voor de tweede ruimte binnen te gaan moet je dus wachten tot er evenveel mensen de ruimte verlaten, het zorgt dus voor een kleine opstopping en een korte wachttijd. Het is de tweede ruimte waar heel deze expositie om draait, een impressionante filmbeleving.

Door een steward wordt je begeleid naar een plaatsje waar je gedurende een half uur geniet van een filmproject rondom rond en onder je voeten. Het is bij momenten adembenemend het werk van Van Gogh zo tot leven te zien komen begeleid onder prachtige muziek (ik vind het persoonlijk nog jammer dat je nergens de muziek kon kopen of kon terugvinden door wie de stukken gecomponeerd werden.) Het enige jammer is dat je in de film stapt het moment dat er een plaatsje vrijkomt en gevraagd wordt de zaal te verlaten zodra je weer op het punt komt dat je als eerste zag. Er is officieel einde of begin, maar de film is wel tijdsgebonden opgevat waardoor het jammer is dat je niet exact op het begin start te kijken. Maar adembenemend is het wel.

Als je de tweede ruimte verlaat zit je bezoek er eigenlijk alweer op. Je bent er, als je het wat weet te rekken, op een anderhalf uurtje alweer buiten. De derde expo-ruimte bevat nog een ware tekentafel om je eigen Van Gogh kunstwerken in te kleuren en/of een foto te maken met op de achtergrond één van Van Gogh’s werken. Alleen, de foto’s zijn een betalend onderdeel van de expositie en de tekenbladen die zijn op (of weggestoken want, Corona?)
Het voelt hoe dan ook een beetje als een vreemd einde. Vlak voor je de expo verlaat kan je wel nog, voor €2 extra, een VR-experience genieten waar je de werken van Van Gogh binnenstapt. Ook dat gebeurd helemaal Corona-proof en het is naast de filmzaal misschien wel het hoogtepunt van de expositie, weliswaar eentje die ook maar vijf minuten duurt.

Na de expo gaan we op zoek naar een lekkere lunch, dankzij de stralende zon is het ondertussen alweer wat drukker in de Antwerpse straten maar uiteraard zijn we, omwille van het verbod op terrassen en het niet mogen openen van horeca-zaken voor inside-eating, aangewezen op take-away. Dat is uiteraard niet voor elke zaak economisch haalbaar te organiseren, dus de opties zijn beperkte dan normaal. Maar uiteindelijk vinden we onze gading bij Jean sur Mer en verorberen we een heerlijke fish and chips op de kaaien.

Na even hard genoten te hebben van het zonnige weer besluiten we ook nog eens rustig (nuja, het is aardig druk) te gaan shoppen, want ook dat is ondertussen al meer dan een jaar geleden! Wat doet het enorm deugd om nog eens fysiek in winkels te snuisteren en met de zon op je snoet en zakken in je handen op de winkelstraat te kuieren. Een heerlijk vermoeiende dag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s