MIKA – A L’opera Royal de Versailles

Op een jaar tijd tot twee maal toe getrakteerd worden op een live-album, en het tweede zelfs opgenomen in volle Corona-periode. MIKA is er toch in geslaagd, na een geweldige benefiet-livestream in september met ‘I ❤ Beirut‘ startte hij dit jaar met een televisie-optreden op France 5 dat werd opgenomen in de Koninklijk Opera van Versailles. Hij mocht daar ook het nieuwe jaar inzitten onder fenomenaal vuurwerk met een medley van zijn bekendste hits, en deze show werd rond dezelfde periode opgenomen.

Met een zeer beperkt publiek en een koor werd het een show waarin MIKA zijn hits en enkele andere nummers van zijn albums onder handen nam en in een klassieker jasje stak. Minder bombastisch dan het symfonische werk van enkele jaren geleden, maar eerder klein en echt klassiek. Uit zijn band nam hij Max Taylor mee die samen met MIKA’s goede vriendin Ida Falk Winland de backing vocals verzorgde.

Het leverde een prachtige televisieshow op in een niet alledaags decor, en hij genoot dan ook zichtbaar van de kans die zich voordeed. Maar ook muzikaal was het een fantastisch werk om van te smullen, onder de fans was de vraag dan ook groot om het concert op één of andere manier toch uit te brengen op DVD. Het werd uiteindelijk een (digitaal) album, maar ook dat is om van te smullen. De anderhalf uur durende show werd een beetje bijgeknipt tot een album van quasi een uur, maar houdt verder wel dezelfde setlist en vibe aan.

Door niet alleen te kiezen voor zijn grootste hits, maar ook voor onbekendere nummers voor het grote publiek uit zijn albums zorgt hij voor een heel evenwichtige show die continu fris blijft klinken. Uiteraard is er de grote klassieker ‘Grace Kelly’, maar ‘Toy Boy’ heeft nog nooit zo speels geklonken als in deze versie met enkel begeleiding op piano. Daarbij valt meteen op hoe mooi de stemmen van MIKA en Ida blenden.

‘Over My Shoulder’ is een heel klein en intiem nummer uit zijn debuutalbum ‘Life in Cartoon Motion’ waarmee hij ooit het Sportpaleis muisstil kreeg. Sindsdien lijkt het soms wat in de vergetelheid geraakt, maar als hij de hoge noten aanhaalt tijdens dit nummer krijg je sowieso kippenvel.

Met de nummers in een klassiek jasje verwacht je geen pure radio pophits te horen, toch bewijst MIKA hier ook dat zelfs zijn radiosingle’s die op het eerste gehoor weinig diepgang te lijken hebben toch meer kunnen dan enkel goed klinken tussen de flitsende jingle’s op de radio. ‘Ice Cream’ blijft volledig overeind in een klassiek jasje en klinkt misschien nog wel fijner dan ooit tevoor. Samen met cellist Gautier Capuçon brengt hij een adembenemende versie van ‘Without Her’.

Vervoegd met Gospel for 100 klinkt ‘Last Party’ ontzettend groots en vullen ze de volledige ruimte van de zaal en voor ‘Underwater’ verschijnt er plots een barokpiano dat heel het nummer herkenbaar en vernieuwend doet klinken. ‘Lollipop’ blijft al jaar en dag een publiekslieveling, dus dat kan uiteraard ook niet ontbreken tijdens deze show. De laatste jaren is MIKA overgeschakeld naar een vertellende versie van het nummer, en wanneer het gospel-koor antwoord op wat hij bezingt lijkt het wel weggelopen uit een film.

Ook voor ‘Elle Me Dit’, nog zo’n typische radiopopsong, komt de barokpiano terug ten tonele en klinkt de boodschap van het nummer krachtiger dan het ooit al geklonken heeft. Het nummer weet ook hier zijn dance-vibe te behouden en het toont dat MIKA van alle markten thuis is. ‘Les Baisers Perdus’ en ‘Tomorrow’ lijken de enige nummers die niet persé anders klinken.

Vlak voor ‘Love Today’ was grapte hij over de weerpresentatoren van de Britse televisie wat hem doet besluiten om op de tonen van ‘Love Today’ ook nog even wat (fictieve) weersvoorspellingen mee te geven voordat hij overgaat in een dramatischere versie van ‘Relax, Take it Easy’. Afsluiten doet hij samen met Ida en ‘Happy Ending’, een nummer waarvan ze de demo met z’n twee ooit inzongen in een garage voordat hij echt wereldberoemd werd. In een klassieke uitvoering klinkt het nummer zoals het echt klinken moet.

Met dit album trakteert MIKA zijn fans op het mooiste cadeau van 2021 op muzikaal live-gebeuren en laat hij zien hoe sterk zijn nummers wel blijken te zijn.

Voor op de iPod: Het integrale album met uitschieters ‘Over My Shoulder’, ‘Ice Cream’, ‘Without Her’, ‘Lollipop’, ‘Elle Me Dit’, ‘Tomorrow’ en ‘Happy Ending’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s