Froukje – Club Tour

Het concertleven komt weer helemaal op gang en mijn persoonlijke concertagenda geraakt quasi volledig volgeboekt voor het komende jaar. Froukje trapte afgelopen donderdag haar eerste club-tour in gang, en voordat ze aan haar toch door Nederland begon hield ze halt in de AB Club (Brussel) en De Roma (Antwerpen) voor twee epische shows!

Donderdag mocht Philippine het publiek opwarmen voor Froukje, Philippine is een persoonlijke vriendin van Froukje (en achteraf ook van een Nederlandse pennenvriendin van me blijkt, de wereld is echt klein…) Onlangs verscheen de EP ‘Somewhere Else’, waaruit ze dus songs putte voor de korte set die ze mocht brengen. Wat we hoorden was fijn singer-songwriter materiaal maar hier en daar was er ook iets heel dansbaars te horen. Een aangename kennismaking en het volgen waard!

Rond 9 uur dimden de lichten in de zaal en vulden stevige bass-beats de zaal, onder luid applaus en gejuich kwam Froukje het podium op om meteen in te zetten met de hit waarmee het vorig jaar allemaal begon: ‘Groter dan ik’. Haar debuut zou later ook zeer voorspellend blijken: “de wereld staat in de fik” en toen moest het hele Corona-gedoe nog beginnen. Licht overdonderd en met een brede glimlach wordt snel overgegaan naar ‘Goud’, maar pas na een lang uitgesponnen ‘Onbezonnen’ die de hele AB Club aan het dansen en bewegen krijgt lijkt Froukje zichzelf gevonden te hebben en klinkt haar zang beter dan tijdens de eerste nummers. Met een EP en 2 single’s op de teller wordt de setlist ook opgevuld met nieuw werk. Die weet ze perfect te verwerken na ’17’ volgen 4 gloednieuwe nummers waarvan de eerste twee zeer dansbaar klinken.

Wanneer ze de gitaar van haar gitariste overhandigd krijgt (later zal ze grappen dat ze dit elke show doet, en niet enkel deze avond) volgen met ‘Een teken’ en ‘Ik ben bang’ twee fragiele, breekbare nummers waarbij Froukje volledig overeind blijft. De teksten zijn prachtig, haar stem hemels. Met een luidkeels meegezongen ‘Licht en donker’ zet ze koers richting het einde van haar show. Naar het einde van ‘Heb ik dat gezegd?” vraagt ze het voltallige publiek te gaan zitten voor het quasi obligatoire massaal recht springen voordat ze met haar band een stevig eind breidt aan het nummer. Afsluiten doet ze met ‘Ik wil dansen’, iets wat al van in het begin meermaals door de zaal klonk en waar niemand in het publiek op bleef wachten om ook effectief te dansen.

Als bis werden we nog getrakteerd op haar meest recente single ‘Niets tussen’ en als afsluiter met het zachte nummer ‘Liever met jou’. Buiten blijken de Rode Duivels net hun voorsprong kwijt gespeeld te zijn, de fans buiten het café die de match op het (kleine) televisiescherm volgden weten niet dat ze zonet één van de shows van het jaar gemist hebben.

Na Brussel een explosieve show bezorgd te hebben was op vrijdagavond De Roma in Antwerpen aan de beurt voor de doortocht van Froukje’s Club-tournee. Hiervoor mocht CHARLOT aantreden als support act, tevens ook een vriendin van Philippine én Froukje. Denk aan de beats van Eefje de Visser haar laatste platen, dromerige dansbare beats. In november volgt een derde single en in begin 2022 is er alvast een EP om naar uit te kijken na de geweldige korte show die ze ons nu al bracht. Van ‘Cosmic Connections’ en ‘Better When It’s Dark’ kan je nu al genieten.

De show zelf vond plaats in de foyer van De Roma, waar uiteraard een mindere Club-sfeer hangt maar wel een gezellige lokale feestzaal-vibe (de prachtige architectuur buiten beschouwing gelaten van deze mooie zaal.) Vanaf het begin lijkt het publiek minstens zoveel zin te hebben als in Brussel maar als het op teksten meezingen komt net iets luider. Met dezelfde stevige beats opent Froukje haar tweede show van deze tournee. Bij ‘Goud’ loopt het even mis als de track fout blijkt te lopen (CHARLOT ondervond eerder ook al problemen met haar micro die niet leek te werken) maar Froukje laat het nummer stoppen, het probleem oplossen om dan voor een tweede keer ‘goud’ in te zetten.

Zelfzekerder, beter bij stem en met evenveel goesting brengt Froukje en haar band wederom een strakke show zonder al te veel bindteksten tussendoor. Met ‘Licht en donker’ liet ze een sterk debuut op de wereld los, maar de nummers live klinken nog talloze keren beter en lang kan je niet stil blijven staan. Al snel staat ook De Roma mee te wiegen, dansen of springen. Het podium is iets kleiner dan tijdens de AB Club-show waardoor de lichtshow ook deels op het publiek afgesteld staat, wat de sfeer nog meer de zaal in brengt. Door gekende en minder gekende nummers goed te spreiden (aan de setlist werd nog wat gesleuteld tegenover de avond ervoor) en hits slim uit te spinnen bouwt Froukje nu al een sterke live-reputatie op. ‘Liever met jou’ moest tijdens de bis-ronde plaats ruimen voor een tweede keer ‘Ik wil dansen’, Froukje kondigt het aan als iets goedkoops doen omdat ze het eerder al speelden. Na de show signeert Froukje aan de merchstand, maar Lidl DJ’s voorzien ook nog een kleine afterparty waar enkele fans op blijven hangen. Een goed uurtje (of wat meer) en wat pintjes later is de zaal zo goed als leeg en rest enkel nog ons, enkele andere fans en Froukje en haar band op de dansvloer.

Froukje is meer dan klaar voor haar club-tour in Nederland, wij zijn nu al benieuwd voor een debuut-album en het moois dat we afgelopen avonden mochten horen!

Setlist AB Club (07/10/2021)

 1. Groter dan ik
 2. Goud
 3. Onbezonnen
 4. 17
 5. Zonder gezicht
 6. Uitzinnig
 7. Onbesproken
 8. Een teken
 9. Ik ben bang
 10. Licht en donker
 11. Is dit echt?
 12. Heb ik dat gezegd?
 13. Ik wil dansen
 14. Niets tussen
 15. Liever met jou

Setlist De Roma (08/10/2021)

 1. Groter dan ik
 2. Goud
 3. Onbezonnen
 4. Zonder gezicht
 5. Uitzinnig
 6. 17
 7. Onbesproken
 8. Een teken
 9. Ik ben bang
 10. Licht en donker
 11. Is dit echt?
 12. Heb ik dat gezegd?
 13. Ik wil dansen
 14. Niets tussen
 15. Ik wil dansen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s