Froukje – Uitzinning in Utrecht

Vorige maand zag ik Froukje nog live in de Vooruit in Gent tijdens haar Belgische tournee, dat publiek bestond toen uit net iets meer dan 400 mensen wat dubbel zo groot was dan de concerten in oktober ’21 in AB Club en de foyer van de Roma. Het voorbije weekend speelde ze haar voorlaatste optreden van de Nederlandse tour in de Ronda (TivoliVredenburg) in Utrecht voor zo’n 2000 mensen.

Voorprogramma was wederom CHARLOT die ondertussen ook een trouwe fanbase hebben opgebouwd en ondertussen al aardig gegroeid zijn met hun live-performance. Dat ze daarbij ondertussen ook een dijk van een EP uitbrachten met ‘Darker Than The Moon’ begin dit jaar dat zich ondertussen al aardig in de oren heeft genesteld helpt uiteraard ook. Met hun dromerige dansbare muziek en zachte stem geraak je helemaal geboeid door hun optreden. Dat ze daarbij voor een thuispubliek speelt in Utrecht helpt helemaal om haar de zaal te doen opwarmen.

De zaal is ondertussen aardig gevuld en de dj’s van dienst slagen er in om de ene na de andere Nederlandstalige track op te zetten en voor een klein feestje te zorgen nog voor het optreden gestart is. Als Froukje dan aan haar set begint moet ze alvast geen moeite meer doen het publiek op haar hand te krijgen. Vanaf de eerste not wordt er aardig gedanst en vooral luid meegezongen. In Nederland is ze duidelijker een nog groter pop-fenomeen dan in België ondertussen, want tussen het publiek op het balkon zijn er ook jongere concertgangers te vinden die hun twaalfde levensjaar nog niet behaald hebben. Heel fijn om ook hun pretlichtjes te zien stralen als ze de muziek van Froukje horen.

Met een strakke mix die overloopt naar het nummer waarmee het allemaal begon, ‘Groter dan ik’, opent ze de set die dezelfde is als afgelopen maand. Echter valt meteen wel op dat door de grote van de zaal er meer ruimte is voor licht- en rookeffecten die de show completer maken. De set is een mooie afwisseling tussen het werk van haar eerste EP ‘Licht en Donker’ en haar tweede EP ‘Uitzinnig’, dat tijdens de tour ook gesigneerd en in een exclusief rode versie te verkrijgen is. Wat ook meteen opvalt is dat ook de live-performance van Froukje én haar band sterker wordt. Strakke gitaarsolo’s waarop Froukje zelf gewoon genietend meedanst (al vroeg in de set overigens, tijdens de outro van ‘Groter dan ik’), het publiek (klassieker!) laten recht veren nadat ze eerst de complete zaal liet gaan zitten (incluis haar moeder) maar ook de band zelf die geniet van hun eigen live-optreden.

Deze keer moet Froukje geen gitaar gaan lenen bij Pieteke Dik, maar heeft ze haar eigen akoestische gitaar mee voor een mooie versie van ‘Een teken’ en volgt een uiterst breekbare (nog niet te vinden op Spotify!) versie van ‘Ik ben bang’. Ook volgt nog ‘Onbesproken’, een nummer dat ook nog niet op de streamingskanalen terug te vinden is. Door de show heen gaat het ook over zelfliefde, en hoopt ze dat we hier in Utrecht ook een beetje liefde voor onszelf kunnen vinden.

Maar het hoogtepunt zit ‘m quasi op het einde, vlak voor de encores zet Froukje ‘Zonder gezicht’ in wanneer de stoom langs beide kanten van het podium versterkt wordt aangeduwd. Wanneer een silhouet het podium opwandelt kondigt Froukje S10 aan en ontploft de zaal. De dames hebben er duidelijk genot van en we worden getrakteerd op een geweldige live-versie van dit duet.

Afsluiten doet Froukje door te vragen ‘Ik wil?’, waarop ze het antwoorden ‘Dansen’ waarop een felgesmaakte ‘Ik wil dansen’ volgt en waar iedereen aan het dansen gaat! Froukje en band worden op luid gejoel en applaus getrakteerd na deze geweldige set die ontzettend snel voorbij vloog. Deze zomer sowieso op menig podia terug te vinden, maar hopelijk snel weer terug met meer nieuw werk en een nieuwe tour.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s