Ed Sheeran – +–=÷x Tour

De kranten staan gevuld met het nieuws rond Ed Sheeran zijn bezoek aan The Jane in Antwerpen, waar hij een impromptu karaoke-set verzorgde bij gebrek aan een akoestische gitaar. Vandaag mag hij het iets groters aanpakken, mét gitaar en loopstation, in een tot de nok gevuld Koning Boudewijnstadion. Meer nog, het podium bevindt zicht pal in het midden omgeven door 6 grote pijlers, wat er voor zorgt dat alle tribunes gebruikt kunnen worden. Kranten spreken over 60 000 mensen, Ed Sheeran zelf houdt het op 55 000 mensen. Hij zal tijdens het concert, vlak voor ‘Lego House’, terugblikken op een periode waar hij het nummer bracht voor enkele mensen in een kamer. 200 mensen tijdens z’n eerste optreden in Antwerpen. Later enkele duizend. En nu voor stadions als deze.

Voor het voorprogramma van Cat Burns waren we te laat, maar we konden wel nog het laatste deel meepikken van Maisie Peters, een Britse singer-songwriter die een platencontract aangeboden kreeg van Ed Sheeran zelf bij z’n label Gingerbread Records. Haar debuut ‘You Signed Up For This’ verscheen in augustus vorig jaar, en dus vult ze het voorprogramma ondertussen al met ook nieuw materiaal als ‘Cate’s Brother’.

Tijdens het wachten krijgen we de kans ons te verwonderen over het podium, want de gigantische pilaren staan schuin en houden zowat alles hangende boven het ronddraaiende hoofdpodium. Een gigantische rond LED-scherm, licht en geluid,… Het kan niet anders of de band van Ed Sheeran treedt eigenlijk op ongelooflijk zware contragewichten die verborgen zitten onder hun podia.

Met een kwartier vertraging begint mister Sheeran aan zijn set, nadat we 10 minuten lang mochten aftellen. Op de tonen van ‘Tides’ gaat het ronde scherm zachtjes aan de hoogte in waar Ed Sheeran reeds het beste van zichzelf, met begeleiding van de band die op verschillende podia onder de grote pijlers rond het podium, verspreidt staan op een verre afstand.

Het voordeel van dit podium dat er uiteraard een groter publiek binnen én dat iedereen ongeveer even goed (of slecht) zicht heeft. Maar het grote nadeel is dat Ed Sheeran de helft van de avond met de rug naar een deel van het publiek speelt, geen of weinig connectie kan maken met zijn bandleden én ook met het publiek is dat beperkt gezien dat continu switch… De bindteksten zijn dus niet plaats- of publiekgsbonden en dat maakt de interactie direct een pak minder aanwezig.

Die zijn ook beperkt, want de hits volgen elkaar in een aardig tempo op. Het nieuwe werk wordt vlot afgewisseld met het oudere werk, en ook zijn band doet over de hele avond enkele nummers mee. Het blijft dus voornamelijk genieten van zijn gitaarwerk en de wonderen van zijn loopstation.

‘The A Team’ en ‘Lego House’ klinken ontzettend breekbaar, bij de laatste begint het reeds te schemeren waardoor de lampjes in het publiek ook al beter uitkomen. Voor ‘Galway girl’ mag een bandlid van Maisie het podium op, om ‘the fidle’ (viool) te bespelen tijdens het nummer.

De band zorgt er echter wel voor dat hij ook werk uit ‘No. 6 Collaborations Project’ kan brengen, maar hij blijft toch voornamelijk inzitten op zijn grotere hits. Zoals ‘Perfect’, waarvan hij nog steeds verwonderd geraakt dat mensen die nummers gebruiken voor levensmomenten zoals een openingsdans. Het zorgt voor kippenvel bij het publiek.

Voor de encore trekt wisselt hij snel zijn ‘Brussels’-tourmerchandise uit voor een voetbalshirt van de Rode Duivels en trakteert hij ons nog op ‘Shape of You’ en ‘Bad Habits’ voor hij met een lang uitgesponnen ‘You Need Me, I Don’t Need You’ pas echt op gang lijkt te komen. Ed Sheeran waarvoor iedereen kwam zagen we dus pas helemaal op het einde, maar het werd er wel een mooie zomeravond (met lichte regendruppels.)

We zijn blij dat dit alles weer kan, want zoals Ed Sheeran zelf aanhaalde tijdens het optreden werd er gevreesd dat dit nooit meer zou kunnen. Of dat het dan weer heel misschien zeer beperkt zou kunnen wat publiek betreft.

Setlist

 1. Tides
 2. BLOW
 3. I’m a Mess
 4. Shivers
 5. The A Team
 6. Castle on the Hill
 7. 2step
 8. Don’t / No Diggity
 9. Lego House
 10. Give Me Love
 11. Visiting Hours
 12. Own It / PERU / Beautiful People / I Don’t Care
 13. Overpass Graffiti
 14. Galway Girl
 15. Thinking Out Loud
 16. Love Yourself (nummer geschreven door Ed Sheeran voor Justin Bieber)
 17. Sing
 18. Photograph
 19. Perfect
 20. Bloodstream
 21. Afterglow
 22. Shape of You
 23. Bad Habits
 24. You Need Me, I Don’t Need You
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s