Francofolies Spa – MIKA

De tickets voor Beach Festival in Nieuwpoort hadden we alvast op zak toen Joke vaststelde dat 1 show zeer waarschijnlijk niet voldoende zou zijn deze zomer van Mika en voorstelde om misschien zijn tweede Belgische festival-show mee te pikken tijdens Francofolies Spa. Een geweldig idee!

We zakten al vrij vroeg af naar het stadsfestival dat naast een heleboel gratis podia dus ook een betalend gedeelte heeft in het stadspark. We passeerden eerst langs de gezellig opgestelde foodtrucks zodat we alvast niet met een hongerige maag zouden genieten van alle muziek. We pikten optredens mee van RORI op het hoofdpodium, Charles op het Proximus-podium (fijne aanrader die doet denken aan een Belgische versie van Billie Eilish en misschien wel een plaatsje op het hoofdpodium verdiende) en daarna van Juliette Armanet dat groots oogde en die een geweldige band mee had!

Bij momenten voelde het vooral een zeer lokaal gebeuren aan waar elkaar iedereen treft om bij te praten en eigenlijk weinig aandacht schonk aan de optredende artiest. Na het concert van Juliette Armanet zagen we de kans toen het publiek het terrein verliet om zo dicht mogelijk tot van voor te geraken. De tijd doodde we door bands/artiesten aan te vullen beginnend met de letter waarop het vorige antwoord eindigde. Zo konden we het uur wachten vlotjes doden en besloot ook de regen nog even te wachten. Jammer genoeg was er bij sommigen een gebrek aan concert-etiquette en trachten ze alsnog naar voren te sneaken…

Echter geraakte al dat snel vergeten zodra Mika het podium op liep en zich op de piano vleide voor de akoestische intro van ‘Lollipop’. Het is fijn hoe hij op deze manier toch rustig lijkt te openen en dan alsnog alle energie losbarst! Tijdens ‘Origin of Love’ krijgt hij een ballon te pakken in hartvorm dat hij stuk knijpt tijdens ‘don’t let it break you’ als mooie referentie.

Voor ‘Big Girl (You are Beautiful’ duikt hij het publiek in dat volledig gek wordt, al moet hij achteraf toch toegeven dat hij onderschatte hoeveel mensen aanwezig blijken te zijn. Het is fijn dat het ondertussen al donker is waardoor de eerder grote oppervlakte toch klein en intiem aanvoelt, de mensen van het aanpalende Radison-hotel kijken mee vanuit hun hotelkamer. Ideaal dus voor een kleiner nummer met veel emotie: ‘Tiny Love’.

Tijdens ‘Relax (Take it Easy)’ spot Mika dat Juliette Armanet staat toe te kijken langs de zijkant van het podium en besluit haar mee op de scene te trekken. Daar plaatst hij haar achter de piano zodat ze de outro van het nummer kan leren spelen. Wanneer de band terug inzet ziet zij haar kans mooi om weer de zijkant op te zoeken.

Voor deze zomer werd ‘Overrated’ ook nog eens van onder het stof gehaald. Het nummer lijkt een beat versneld gespeeld te worden waardoor Mika vaak achter lijkt te lopen met de zang. Na ‘Rain’ kondigt hij aan dat hij de afgelopen 2 jaar aan een Franstalig album heeft gewerkt en daarvan vanavond voor het eerst wat gaat uittesten. Hij speelt voor het eerst een nummer van het album, ‘C’est la vie’ en nemen een filmpje op voor de lancering. Hij gaat terug het publiek in en zegt dat we volledig los mogen gaan, dansen, springen, meezingen,… En die boodschap wordt ter harte genomen, meer dan tevoor gaat het publiek volledig uit zijn dak samen met Mika. Het ontploft helemaal!

Wat een feest! Het publiek eet uit zijn hand en hoe dichter het einde nadert hoe harder en luider er meegezongen en gedanst wordt. Ook Mika geniet zichtbaar ontzettend hard en neemt het allemaal in zich op. Een unieke avond! Sinds een aantal jaar tourt ook de Belgische drummer Wouter Van Tornhout die een geweldige drumsolo ten berde brengt.

Enkele jaren terug vertelde hij hoe het weerbericht voor de Britse vissers tijdens de nachtelijke uren op BBC Radio 4 inspiratie was voor ‘Love Today’ en verwerkte hij dat live in zijn uitvoering toen. Voor deze tour kreeg het nummer een nieuwe intro waarin ook deze elementen verwerkt zitten, geweldig!! Jammer genoeg het laatste nummer, en zichtbaar wil ook Mika eigenlijk geen afscheid nemen. Het publiek is luid en als ‘Yoyo’ als outro (op tape) wordt ingezet danst iedereen nog één laatste keer heel energiek met Mika en zijn band mee!

We feesten nog even door op Francofolies dat oprecht een heel aangename setting heeft. Overnachten doen we in het naburige Chaityfontaine, een hotel dat zich richt op mensen die op bedevaartsoord zijn zo blijkt. Het hotel is voorzien van een kapel en voelt aan als een soort van rusthuis. Tegelijk heeft het z’n charme dat ook dit vandaag nog kan (en mag) bestaan. We kregen gelukkig de sleutel van de voordeur mee zodat we toch nog binnen geraken op het onChristelijke uur waarop we thuiskomen. High on energy en voldaan! Heerlijk!

Setlist

  1. Lollipop
  2. Origin of Love
  3. Ice Cream
  4. Big Girl (You Are Beautiful)
  5. Tiny Love
  6. Relax, Take it Easy (met Juliette Armanet)
  7. Overrated
  8. Underwater
  9. Rain
  10. C’est La Vie (nieuw nummer, opnames voor video clip)
  11. Boum Boum Boum
  12. Good Guys
  13. Happy Ending
  14. Elle Me Dit
  15. Grace Kelly
  16. We Are Golden
  17. Love Today
  18. Yoyo (outro, op tape)

Plaats een reactie