Take That – Greatest Hits Live 2019 Tour

Take That viert dit jaar hun 30-jarig bestaan. De boysband die in ’89 werd opgericht door Nigel-Martin Smith en tot midden jaren ’90 de jonge tienermeisjes hun harten sneller deed slaan splitte in 1996, maar kwamen weer samen in 2006 voor een meer dan succesvolle comeback. Ondertussen zijn de heren op weg naar de 50, maar ook de jonge tienermeisjes van toen zijn mee opgegroeid. Toch stonden aan het Kursaal in Oostende afgelopen dinsdag meer dan voldoende fans hun idolen op te wachten.

Dat ik zelf één van de jongsten mensen was in het publiek was al snel duidelijk, dat Take That nog steeds hetzelfde publiek uit de jaren ’90 heeft ook. De meesten waren dan duidelijk ook klaar voor een terugkeer naar hun jeugdjaren. Ondertussen is het vijftal afgezwakt naar een trio, Robbie Williams keerde in 2010 en 2011 (voorlopig) eenmalig terug voor ‘Progress‘ en Jason Orange verliet de band in 2015 waarop Gary Barlow, Howard Donald en Mark Owen terugkeerden met het album ‘III‘ en ‘Wonderland‘ en eind vorig jaar hun grootste hits onder handen namen voor ‘Odyssey‘.

Voorprogramma van dienst voor het Europese gedeelte voor deze tour is Brother Leo, deelnemer aan het Zweedse Idols 2005, maar sinds kort bezig aan een internationale carrière met een nieuw repertoire. Ondertussen bracht hij 3 single’s uit en werkt hij aan een full-album dat zijn debuut zal betekenen als Brother Leo. Het is vaak uitzonderlijk dat een voorprogramma ook echt goed is, maar ik werd overtuigd en kijk nu al uit naar het album. Naast zijn eigen single’s ‘Shine’, ‘Push Up’ en ‘Strangers on an Island’ bracht hij ook enkele nieuwe nummers en sloot hij zijn set af met ‘You Can Call Me Al’ van Paul Simon.

Na de set van Brother Leo was het een half uur wachten, maar iets van 21 uur steeg de spanning toen de achtergrondmuziek veranderde in stukjes uit interviews en persconferenties van Take That. Exact om 21 uur gingen de lichten uit in de zaal en kwam de band het podium op onder de intro van ‘Never Forget’ voordat de 3 heren het podium opkwamen om de show te openen onder het luid meegezongen ‘Greatest Day’. Het was al enige tijd geleden dat Take That nog langs België passeerden, zo lang dat ze zelf ook twijfelden of het al sinds 1991 geleden was. Na een best mooi uitgesproken “goedenavond Oostende” door Mark Owen werd het poprock, en één van mijn favoriete TT-nummers, ‘Shine’ ingezet.

In tegenstelling tot de concerten in het Verenigd Koninkrijk zijn de concerten voor het Europese gedeelte van de tour veel kleiner, met een pak minder show elementen. Geen draaiend Take That-logo, geen props die op en van het podium rijden en geen dansers. Daardoor voelt het gehele concert een pak intiemer aan en spreekt de muziek nog meer. Daarnaast wordt ook de tracklist van het ‘Odyssey’-album niet gebruikt als setlist. Het begin van de setlist bevat voornamelijk recenter werk, want nadat Gary Barlow de lead mocht nemen tijdens ‘Greatest Day’, Mark Owen tijdens ‘Shine’ mag Howard Donald zijn gloriemoment nemen tijdens ‘Get Ready for It’ met zijn hoge en wijde sprong als hij de cimbaal mag laten klinken.

De temperaturen lopen snel hoog op in de zaal maar wanneer we terugkeren naar de jaren ’90 in het repertoire beoefent Take That ook hun routinedansje tijdens ‘Pray’ en wordt er nog luider meegezongen. Nostalgie werkt tenslotte altijd. ‘Everything Changes’ vloeit naadloos over in het erg dance-getinte ‘It Only Takes a Minute’ uit hun debuutalbum ‘Take That & Party’, die party is helemaal niet ver weg vanavond want voordat de band even mag rusten tijdens een akoestisch moment worden de beste danspasjes weer bovengehaald tijdens ‘Could it be Magic’.

Daarna schuift Gary Barlow aan de piano voor enkele ballads, de eerste deze avond want tot nu toe zat het tempo vrij hoog, zowel met de keuze aan up-tempo-nummers als aan in de setlist want tussen de nummers door wordt niet te veel tijd getrokken om even op adem te komen. Na akoestische versies van ‘Babe’, ‘A Million Love Songs’ en ‘Back for Good’ is het tijd voor 2 nieuwe nummers uit het meest recente album. ‘Out of Our Heads’ klinkt als een up-tempo-swing track die je aanzet tot automatisch handgeklap. Maar het is voornamelijk fan-favoriet ‘Everlasting’, met Mark Owen als lead vocal, dat luidkeels meegezongen wordt.

Een beetje later vraagt Howard Donald of we iets willen horen uit het ‘Progress’-album waarvan tot op dat moment nog niet terug te vinden was in de setlist. Dat Robbie Williams er vanavond niet is wordt handig opgelost door diens zangpartijen te laten overnemen door Howard. Andere afwezige vanavond is Lulu tijdens ‘Relight My Fire’ maar de 3 heren zorgen ervoor dat het nummer even spectaculair klinkt.

Met ‘Rule the World’ wordt de avond afgesloten al wordt vooraf beloofd dat als er luid geschreeuwd wordt dat ze misschien nog één goed gerepeteerd extra nummer bij zich hebben. Zonder van het podium te gaan worden we getrakteerd op het bis-nummer ‘Never Forget’.

Na anderhalf uur zit dit fenomenaal concert erop waar meer meer dan 20 jaar op gewacht werd. Het was broeierig warm en luid, maar ook vooral strak en meer dan goed. Dat ze ondertussen 30 jaar vakmanschap achter de kiezen hebben is duidelijk, zelfs tijdens een kleiner concert. Het is zonder twijfel een concert dat in mijn top 5 beland van de beste concerten die ik zelf al meemaakte en ik kijk nu al uit naar hun volgende doortocht, eentje waar we hopelijk minder lang op moeten wachten.

Overigens namen ze de tijd en de moeite enkele Nederlandse woorden en zinnen van buiten te leren, want na de “goedenavond Oostende” volgende ook nog een vlugge “dank u wel” en “deze is speciaal voor jullie”. Britten die het Nederlands proberen klinken altijd geweldig.

‘Take That: Greatest Hits Live 2019 Tour’ was niet alleen een terugkeer naar de jaren ’90 maar vooral een terugblik op hun allergrootste hits van de afgelopen 30 jaar en een mooie mix tussen het recenter werk en dat uit hun beginjaren.

Setlist

 1. Greatest Day
 2. Shine
 3. Get Ready for It
 4. Giants
 5. Patience
 6. Pray
 7. Everything Changes
 8. It Only Takes a Minute
 9. Could it be Magic
 10. Babe
 11. A Million Love Songs
 12. Back for Good
 13. Out of Our Heads
 14. Everlasting
 15. These Days
 16. The Flood
 17. Cry
 18. Relight My Fire
 19. Rule the World
 20. Never Forget

2 gedachten over “Take That – Greatest Hits Live 2019 Tour

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s